Манастир Сланци у Београду – посед манастира Хиландара


Манастир Сланци налази се код Београда, тачније у истоименом селу, на неких седамнаест километара од самог центра српске престонице.
Манастир Сланци

Манастир Сланци; фото: Hilandar.info

Иако га многи људи називају манастир Сланци, по месту у којем се налази, прави назив ове светиње је Манастир Архиђакона Стефана, пошто је овом свецу, манастирска црква и посвећена. Сланци славе славу 9. јануара, дан посвећен светом Стефану.

Сланци припадају Архиепископији  београдско – карловачкој, и у питању је манастир Српске православне цркве.

Манастир Сланци води се као метох, то јест посед манастира Хиландар са Свете горе. Уједно је и археолошко налазиште, па је манастирски комплекс заштићени локалитет.

Историја и занимљивости о манастиру

Према једном предању, манастир је основао Растко Немањић, односно свети Сава још на самом почетку тринаестог века, а друга прича каже да је ктитор манастира краљ Драгутин. У то време био је посвећен Ваведењу Пресвете Богородице.

Како се манастир налазио на самом северу српске државе Турци су до њега стигли тек у шеснаестом  веку. У међувремену за разлику, од неких манастира који су се налазили јужније, Сланци су у то време доживели процват. Тада ће Београд постати престоница Србије, а деспот Ђурађ Бранковић радо је потпомагао овај манастир. Деспоту у част, манастирска слава промењена је у светог Стефана, иначе крсну славу породице Бранковић. Тада ће у народу добити и назив ,,Велики манастир”, јер је био центар многих збивања.

Османска војска под вођством Сулејмана Величанственог стигла је 1521. године до Београда и освојила га. Тада креће један веома тежак период и за манастир Сланци, који је током турске владавине рушен, око  четири пута.

Међутим монаси су се упорно враћали и обнављали га, иако су Турци имали обичај да поубијају све оне које затекну у манастирском комплексу.

Тек ће се у обнову манастира кренути након Првог српског устанка, и касније за време владавине Милоша Обреновића. Међутим манастир је био у толико лошем стању, да му једноставно није било помоћи, нити се могао обновити. Зато је разрушен у потпуности, а грађевински материјал је искоришћен за изградњу цркве у Миријеву и Великом Селу. У цркву у Велико Село послат је и недовршени  иконостас који је започет 1812. године. Иако овде цркве више није било, локално становништво је обележило свето место оградом.

Да манастир није заборављен говоре и догађаји из 1900. године када је на месту где је био манстир постављена капелица, у коју је народ често долазио. 1961. почиње изградња манастира и радови су се вршили око десет година. За то време завршена је манастирска црква, али су остали недовршени радови на конаку као и уређењу имања.

Сланци су данас мушки манастир, монаси који се спремају за живот на Хиландару обично овде проводе извесни период.

Архитектура

Садашњу манастирску цркву пројектовао је шездесетих година архитекта Д. Тадић. Црква је надограђена на већ постојећу капелицу која се ту налазила. Архитекта се трудио да црква што више личи описима старог храма који се овде налазио. Ново здање је једнобродна грађевина, без кубета са овалним плафоном. На истоку је олтарска аспида. Сланци имају два певачка простора, један на југу, а други на северу.

У оквиру манастирског комплекса је и конак који је још увек у потпуности недовршен, а који је делимично изграђен у моравско-шумадијком стилу. И конак је такође пројектовао архитекта Тадић.

Фреске и иконе

Манастир Сланце краси и омањи дрвени иконостас са четири престоне иконе  ( Исус Христ, Богородица, Јован Крститељ и свети Стефан као светац коме је манастир и посвећен  ).  Царске Двери украшавају Благовести, а на врху иконостаса доминира распеће.

У манастиру се налази копија иконе Богородице Тројеручице направљена у Хиландару, поклон који су Сланци добили од Хиландара шездесетих година када се кренуло са градњом цркве.

На серверној страни манастира је спомен плоча изгинулим борцима из Балканских ратова, који су живели у селу Сланци.

Манастир Сланци

Јеромонах Мардарије 1959. године. Иза њега се види капелица на коју је касније дограђен манастир.; фото Видовдан.орг

Отац Андреј

Игуман манастира је отац Андреј Јовичић, који у манстиру Сланци борави и брине се о њему од 1992. године. Поред њега, о манастиру брине још четрнаест монаха.

Отац Андреј, заједно са осталом браћом из манастира редовно  одржава хуманитарне акције, поготово кад је реч о сиромашнима. Заправо све је почело пре неколико година када је отац Андреј кренуо да служи недељни ручак после литургије. Временом је велики број људи, углавном сиромашних, почео да долази недељом у манастир. Отац Андреј, мушкарци и жене који му помажу тврде да им не смета што овде због ручка долази око триста душа. ,,Ово је трпеза љубави која храни сироти народ али га и духовно обогаћује”, рекла је својевремено за ,,Новости” сестра  Ангелина, једна од куварица које помажу у спремању ручка.

Као што смо већ поменули, манстирски комплекс није у потпуности довршен, тако да су сви прилози добродошли. Манастиру је потребна помоћ и за изградњу бараке у којој би били смештени сиромашни људи без дома. Уколико сте у могућности, можете помоћи и манастиру Сланци око хране јер као што претпостављате није лако спремити храну за велики број људи који овде долази на ручак, а камоли исфинансирати. Монаси имају своје воћњаке и баште чије плодове корите у спремању хране, али потребно је још много тога. Манастиру значи уколико добије и неку лепу литературу, како би обогатио своју манастирску библиотеку.

Распоред богослужења и литургија

Уколико желите да посетите манастир и присуствујете богослужењу , ово је распоред литургија у манастиру Сланци:

РАДНИ ДАНИ:

04:30h Јутрење, а након Јутрења служи се Света Литургија

17:00h Вечерња служба

НЕДЕЉА:

Недељна литургија почиње у 09:00h .

Адреса, контакт, мапа…

Манастир Сланци имају и свој сајт, који је веома лепо уређен:

www.manastirsvetistefan.org

Осим основних информација везаних за манастир, сајт је улепшан и са дивним духовним цитатима који ће вас мотивисати и улепшати вам дан.

Можете им писати на мејл адресу: svetistefan.manastir@gmail.com . или их позвати на телефон 011 / 27 84 470

Адреса манастира: Манастир Светог Архиђакона Стефана, Теслина 1, 11215 Сланци, Београд.

Манастир Сланци

Манастир Сланци

До манастира се долази када кренете источно од Београда, Сланачким путем ка Великом Селу (из правца Вишњице) . У манастир из Београда можете доћи и аутобуском линијом 202, који креће од Богословије и саобраћа на сваких пола сата. Последња станица ове линије је у селу Сланци, и од станице до манастира имате око петнаест минута лаганог хода.

Фото: manastiri-crkve.com, manastirsvetistefan.org, mitropolija.com, nadji.info, novosti.rs, hilandar.info, panoramio.com, manastir-lepavina.org

извор: Манастири у Србији

ПОДЕЛИТЕ

5 Responses

 1. Marko Antić каже:

  Oče Andrej, pogledajte u nebesa, tamo se sve vidi, bližnji mi rade o glavi (Tanja Antić, Tara Žugić i se bave crnom magijom). Molite se za mene.

 2. Marko Antić каже:

  Oče Andrej, meni nije mesto u svetovnom životu, ja sam došao na ovaj svet samo da služim Gospodu i to je jedini stvaran svet za mene u kome mogu opstati i preživeti, sve ostalo je djavolja iluzija od koje ću stradati. Molim Vas primite me. Pomozite mi. Trenutno sam u Torontu, Kanadi. Molim Vas za savet, tako ćete mi spasiti život.

 3. Slavica каже:

  Ово је, у ствари, Манастир Светог Стефана, у месту Сланци у близини Београда у месној заједници Старо Село. Овај манастир је метох (посед) манастира Хиландара. Сматрам да је боље рећи метох, па објаснити, јер је та реч изворна. Метох, Метохија…. итд итд…

 4. Branko каже:

  Pricao sam sa mnogo svestenika i imam svakakva iskustva ali razgovor sa ocem Andrejem je nesto posebno,jednostavno ljudsko.Taj covjek mi je vise rekao cutanjem nego svi svestenici pricom.Iguman Manastira Svetog Stefana otac Andrej je primjer duhovnika.

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.