Црква Успења Пресвете Богородице у Гетсиманији


Црква Успења Пресвете Богородице налази се у Гетсиманији у подножју западне падине Маслинске горе у долини Кедрона у Јерусалиму, Израел.

Јерусалим

Црква Успења Пресвете Богородице у Гетсиманији; фото: trebinjelive

Од времена открића Маријиног гроба на овом мјесту налазило се неколико цркви. А године 1130. крсташи су изградили храм. Муслимански војсковођа Саладин је разорио већи дио горње цркве и употријебио камен за поправку градских зидина, док је доња црква (крипте) остала готово нетакнута. Остали су јужни улаз са степеништем и сама гробница.

И муслимани одају пошту Богородичином гробу јер је Мухамед на ноћном путу од Меке до Јерусалима угледао свјетлост изнад њеног гроба.

Црква је специфична по томе што се одмах по уласку спуштате 40 степеница наниже, до њеног гроба, а са сводова висе кандила окачена једно до другог. У централном дијелу је хол од кога се на лијевој страни налазе гробнице родитеља Богородичиних – Јоакима и Ане.

Храм има основу крста. У центру је гробница Пресвете Богородице са два улаза, а на крају цркве-пећине се налази олтар. У каменом кивоту се види чудотворна икона јерусалимске мајке Божије, дјело руског умјетника. Храм је данас у надлежности Грчке православне цркве и Јерменске апостолске цркве.

Улаз у гробницу Пресвете Богородице налази се десно од степеништа, у источном дијелу крипте у малој четвртастој капели. Мјесто је освијетљено пригушеном свјетлошћу, а зидови су поцрнили од дима дајући му изглед дубоке старости. Богородичин гроб је један од највећих хришћанских светилишта.

У овом храму свако јутро кандила пали један Србин, отац Прохор.

Три дана прије Маријине смрти, док се молила на Маслинској гори, Архангел Гаврило се приказао и обавијестио је о њеном упокојењу. Дао јој је рајску гранчицу мира и радости, симбол побједе над смрћу и труљењем (распадањем).

Богородица је о томе, шта се догодило, казала апостолу Јовану Богослову, а он је обавијестио апостола Јакова, брата Господњег, а преко њега и цијелу Јерусалимску цркву, у којој је и сачувано предање о Успењу Пресвете Богородице.

На дан Успења Пресвете Богородице, на чудесан начин, из свих крајева васељене у Јерусалим су се сабрали готово сви апостоли око самртничке постеље Пресвете Богородице, који су у различитим земљама проповиједали ријеч Божију. По промислу Божијем, тада није стигао само апостол Тома.

Одједном је засијала неизрецива свјетлост, да је чак и дневно свјетло замрачила, кров се отворио и сам је Христос сишао са мноштвом анђела. Пресвета се Богородица обратила Господу са молитвом захвалности и замолила га да буду благословени сви који буду поштовали њену успомену.

Затим је Богомати радосно предала своју душу у руке Господу и одмах се зачуло анђеоско пјевање.

Од благоуханог мирисног њеног тијела, болни би одмах оздрављали. Почео је свечани пренос пречистог тијела из Јерусалима у Гетсиманију. Петар, Јован и Јаков, заједно са осталим апостолима, понијели су на раменима одар Мајке Божије.

Првосвештеници су послали своје слуге са задатком да растуре поворку са Маријиним одром, поубијају апостоле и спале њено тијело, али анђели су их ослијепили и спријечили у њиховој намјери.

Три дана су апостоли остали на гробу Пресвете Богородице, пјевајући псалме. У ваздуху се стално чуло појање анђела. По ријечима светог Филарета Московског, потпуну и савршену утјеху су апостоли примили „тада, када су трећег дана, по њеном успењу, ради Томиног кашњења на њено погребење, поново отворили гроб да би се апостол опростио од ње, па отворивши сандук не нађоше у њему њено пречисто тијело“.

Затим су видјели њу у слави васкрсења и од ње саме, чуше ријеч утјехе: „Радујте се, јер сам са вама у свим данима“.

Богомајчино тијело је било узнијето на небо.

Као успомена на смрт Богородице и дан када се она вазнијела на небо и „предала свој дух у руке Спаситеља”, празнује се Успење Пресвете Богородице или Велика Госпојина 28. августа, односно 15. августа по јулијанском календару, када се завршава и пост који траје 14 дана.

Велика Госпојина је један од највећих хришћанских празника.

ВИДЕО: Црква Успења Пресвете Богородице

ВИДЕО: ТАЈНА ПРАЗНИКА: Успење Пресвете Богородице

ВИДЕО: Славски Тропар Успеније Пресвете Богородице

 

Извор: trebinjelive

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.