Витешке поруке Светог Саве (Српски витешки кодекс 5)


Филозофску подлогу борења, етичке, моралне и витешке принципе изградио је код Срба Растко Немањић. Главне одлике његове идеологије су биле хуманост, борба за правду, неагресивност, самоодбрана и – хришћанска вера витешка.
Свети Сава, Ћирилица

Свети Сава

Свети Сава пише:

„Па ако би нешто од овога некима изгледало таково да је најслабије, ипак, боримо се, претрпимо, поднесимо храбро, присилимо мало себе. Јер свет не остависмо ради одмора и раскоши, него ради старања и борбе по могућству ради примања обећаних добара.

Присилимо, дакле, себе, као што је речено, присилимо јер у царство небеско продире се на силу, и они који се отимају о њега успевају да га уграбе. Јер нико ленив није никада постигао победу, нити је когод спавајући и сањајући победио свога ратног непријатеља; оних су победни венци који добро трче, који се труде, који се боре, који издрже трудове од борби.

Кроз многе невоље каже Господ, ваља нам ући у царство небеско. Зато молим све вас, владајте се као што доликује позиву вашем, поставите телеса ваша света Господу, волите се међусобно, добро трчите пред лежећу вам трку, што је добро, што Бог воли, то помишљајте.

Што сте чули и научили не одступајте то да чините. Браћо, време је прекраћено, сећајте се душа ваших и не заборављајте наше смерности у молитвама вашим.“

Саставила: Мирјана Поповић Радовић
Српско Наслеђе – Историјске свеске

Сродни чланци:

Српски Витешки Кодекс 1 – Један на једнога
Српски Витешки Кодекс 2 – Највећи српски витезови
Српски Витешки Кодекс 3 – Порекло витеза
Српски Витешки Кодекс 4 – Оружје витезова
Српски Витешки Кодекс 5 – Витешке поруке Светог Саве
Српски Витешки Кодекс 6 – Витез змаја првог реда
Српски Витешки Кодекс 7 – Оклопници славни без мане и страха
Време мача и части – средњовековна српска војска

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.