Школица енглеског палиндрома

Једна мало необична школица енглеског језика у којој се он учи путем палиндрома. У 12 слика обавезних за све учитеље англистичаре :) изложена је сама суштина англистике. 

1. Шта је палиндром 

Енглески, као језик са највећим и најразноврснијим богатством речи на свету, представља плодно подручје за креирање палиндрома. Претпоставља се да је шкотски писац Томас Уркхарт измислио универзални језик који је читав заснован на палиндромима.

Palindromes

  1. Речи у енглеском језику које су палиндроми

Гинисова књига рекорда из 1985. године као најдуже палиндромне речи у енглеском језику наводи „Redivider“ („неко или нешто које изнова нешто дели“) и хемијски термин „detartrated“ („лишавање тартрата најчешће у циљу смањења опорости или киселости код воћних сокова и вина“).

Најдужу палиндромну реч у Оксфордском речнику, ономатопејско “tattarrattat” („закуцати на врата“) измислио је Џејмс Џојс и употребио у свом роману „Уликс“.

Друге интересантне речи из овог речника јесу „decafaced“ (имати десет лица, попут декахедрона), „decapaced“ (имати десет брзина, попут десетобрзинског бицикла)…

Palindrome words

3. Панама палиндром

Један од најбољих израза на енглеском језику „A man, a plan, a canal: Panama!“ („Човек, план, канал – Панама!“), представља историју Панамског канала дату у сажетку,. То је онај канал између две Америке, а не зове се Амазон :)

A man, a plan, a canal; Panama

  1. Палиндром о штетности пушења  :-) Пушење зна да буде загушљиво.

image008

5. Палиндром о вештинама цртања. Тешко је некад погодити величину главе, дужину руку и ногу, боју очију и друго. Уосталом, нисмо ми пројектанти и архитекте, него уметници. Па коме се не свиђа, не мора да гледа.

image0106. Вечито филозофко питање „Да ли гуске виде бога?“ исказано палиндромом. Не знамо ко се први бавио том врстом филозофије, али претпостављамо да није био много паметнији од гуске.

image012

7. Палиндром о нарцисима. Тачније о распеваним нарцисима.

image014

8. Да ли је Лиса појела босиљак? Знаћемо када подригне :)

image016

9. О тутњању Нијагаре. То су они бучни водопади крај којих је Тесла измишљао струју.

image018

10. Палиндром којим се забрањује једење диње, лубенице и лимуна пре ручка. На сву срећу, о трешњама нико ништа не говори.

image020

11. За оне који имају мање кућне љубимце обавезно је упозорење о томе да пазе где корачају. У противном, би могли да страдају и љубимац и тепих

image022

12. И на крају један палиндром о сину Бананамена. Не знамо да ли је у питању генетски инжењеринг или је Бананамен на крају ипак нашао вољену Бананажену.

image024

Надамо се да вам је ова палиндромна школица помогла у савладавању препрека на које сви наилазимо приликом учења страног језика

Свет палиндрома

You may also like...

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.