Скитско благо откривено у подножју Кавказа

Руски археолог Андреј Белински открио је сасвим случајно  изузетно лепе и драгоцне скитске златне артефакте старе 2400 година у подножју Кавказа објавио је часопис „Археологија“,  двомесечник америчког Института за археологију, у најновијем броју за јули/август.

фото: Andrey Belinski / www.archaeology.org

Белински је био задужен да као археолог испита подручје Кавказа са могућим археолошким налазиштима у околини Ставропоља пре него се терен рашчисти за изградњу електроинсталација.

На једној њиви је приметио вештачко брдашце која у тим  азијским крајевима називају „курган“ и  подигнута су да буду гробнице или нека светилишта номадских племена којима је тамо прапостојбина.

Приказ борбе на златној посуди; фото: Andrey Belinski / www.archaeology.org

Scythian Sengileevskoe Gold Bowl Warfare

Као искусни археолог Белински се определио да ипак сондира овај курган висок око четири метра иаком је приметио да је са једне стране био прекопаван сто значи да су га „посетили“ пљачкаши гробова.

Грифини нападају коња; фото: (Igor Kozhevnikov/Courtes Andrey Belinski)

Пошто је локалитет назвао „Сенгилевској 2“ дао је налог радницима да започну ископавања са оне стране која није била „начета“ и било им је потребно скоро месец дана да стигну до дна где су наишли на глинени под који је деловао као да је природни.

Део пронађеног блага (Фото Ројтерс/Ф. К. Џулс)

Тридесетак сентиметара испод глиненог пода наишао је на камену кутију у којој је било неколико прстију  и ребара скелета неког младића.Око кутије су биле рупе за стубове вероватно од дрвета који су носили неки покров.

фото: Andrey Belinski / www.archaeology.org

Он што је изненадило Белинског биле су две златне посуде невероватно ефектно декорисне са спољне стране а испод њих је било неколико златних гривни, један масивни златни прстен и три мала златна пехара. Они који су у неким ранијим временима раскопали курган са друге стране пропустили су га целог прекопају и тако им је ова златна ризница промакла .

скитско благо

фото: screenshot-news.nationalgeographic.com

Белински је позвао колегу стручњака за древна азијска племена Антона Гаса из берлинске Фондације за културну баштину и они су се сложили да је то најавећи налаз скитског блага за последњих пола века и да курган није само обицна гробница већ има много важнију улогу.

Њихова предпоставка је за сада да је ово било место неког светилишта и да је ту била сахрањена  ритуално нека жртва уз коју су били положени ови скупоцени аретефакту које су украсили највероватније уметници-златари  из Грчке или грчких колонија на Црном мору.

У том подручју евро-азијских степа живели су  од 900. до 100. године пре нове ере номадска ратничка племена која су Грци назвали Скити.

фото: Andrey Belinski / www.archaeology.org

фото: Andrey Belinski / www.archaeology.org

Та племена су крстарила пространствима од западне Кине до обала Дунава и сахрањивала су своје ратнике са целокупним благом а  посебно предметима од племенитих   метала на којима су били угравирани или рељефно приказани вегетација и припадници  животињског и митског света.

фото: Andrey Belinski / www.archaeology.org

Иако су се донекле разликовали због велике удаљености ипак су припадали истој култури  неговали исте погребне ритуале и вероватно користили сличан језик о коме се зна само из посредњих извора јер  нису имали писмо нити су користили грчко које им је сигурно било познато због блиских веза  са Грцима и њиховим вештим златарима.

фото: www.archaeology.org (Igor Kozhevnikov/Courtesy Andrey Belinski)

Археолози Русије, Украјине, Казахстана, Монголије већ  су истражили кургане на североистоку азијске степе и нашли изузетне драгоцене украсе и опрему за коње али ово је прво значајно окриће у региону авременог Ставропоља што мења карту простирања Скитске цивилизације.

фото: www.archaeology.org

Белински каже да су стручњаци у Ермитажу, када су видели предмете са налазишта Сенгилевскоје 2 одмах прогласили да су фалсификати јер нису могли да поверујуда да су тако савршено урађени и у тако добром стању али када си  извршена тестирања у лабораторији и када су показани снимци места где су нађени и остављени пре 2400 година признали су да се ради о једним од најлепших примерака скитских артефаката који су икада нађени.

фото: Andrey Belinski / www.archaeology.org

На једној посуди су мотиви из неке битке у којој старац убија младог ратника док је на другој приказан грифон како напада коња.

 

 

Извор: TANJUG, archaeology.org

You may also like...

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.