Народне рукотворине куварице-назиднице

Оне су корисне,  лепе и скромне, од белог платна. Првобитна намена им је била да заштите зид изнад шпорета од прљања при кувању а прерасле су у својеврсну филозофију патријархарног друштва. Поруке на њима некад имају васпитни карактер, некада су само шаљиве а  некад и шала њихова има браду. Најчешће уз то имају и морални карактер а понекад и дозу патриотизма.

Све су их везле младе девојке и девојчице, спремајући уз пешкире и држаче за чешаљ, постељину и др.,   и њих, као део девојачке спреме. Да, наравно, то су већ заборављене, сада и потпуно без сврхе – назиднице или чешће, куварице.

Нису оне одувек становале овде, не, њихова постојбина је западније. Тачније, настале су у Холандији претпоставља се, крајем претпрошлог века, па су наставиле да путују кроз Немачку, Аустрију и Мађарску. Пристигавши у Војводину, врло су лако и то већ почетком прошлог, 20. века „пустиле корење“ по целој земљи на корист и радост домаћица и понос домаћина.

Најчешће су „труковане“: бело  правоугаоно платно се рашири (обично фабрички израђено, врло ретко ткано на разбоју), учврсти папирни шаблон са рупицама па се преко тога поспе плави прах, који кроз рупице, оставља контуре жељеног цртежа који касније девојчице и девојке везу, у правилу, плавим, црвеним, браон или наранџастим концем. Понекад се нека порука извезе мелираним концеп са „пуном шаром“. У почетку су ивице једноставнно украшаване извезеним тачкама и цртама, а касније су се са зидова смешиле куварице са обамет бодом у облику већих или мањих цакни.

Е, а чега ту све није било – од љубавно-информативних:

РУЖА БЕЛА И КАРАНФИЛ ОВО ЦВЕЋЕ ЗНА КОГА ЉУБИМ ЈА;
ГОЛУБ СВОЈОЈ ГОЛУБИЦИ ГУЧЕ А ЈА ЧЕКАМ МОЈЕ ДРАГО ЛУЧЕ,

преко бећарских:

СВИРАЈТЕ МИ ДО БЕЛОГА ДАНКА ЕВО ВАМА ЦЕЛА СТОТИНАРКА ЗНАДЕ МОЈА МИЛА АНКА ДА СВЕ ПЛАЋА НАРОДНА БАНКА
СВЕ БИ ЦУРЕ КУВАРИЦЕ БИЛЕ ДА СУ МОМЦИ НА ШПОРЕТУ ЛОНЦИ.

Наравно, било је и васпитних као:

АКО ХОЋЕШ КУВАТ ЗНАТИ УЧИ ПРИЈЕ СУЂЕ ПРАТИ
КАД У КУХИЊИ ВЛАДА РЕД ЖЕНА СЛАДКА КАО МЕД

и већ легендарна:

КУВАРИЦЕ МАЊЕ ЗБОРИ ДА ТИ РУЧАК НЕ ЗАГОРИ.

Вредне руке су везле и патриотске куварице са нацртаном целом краљевском породицом или уз пригодан цртеж и поруку:

СРБИН ИМА 4 СЛОВА СТАРА САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА и ЖИВЕО ДОМ КАРАЂОРЂЕВИЋА.

Времена су се сасвим променила те се дозиднице-куварице сада налазе у музејима као реликти прошлости и сећање на некадашњи, скоро заборављени начин живота. Музеј Војводине поседује нпр. збирку од 158 куварица а најстарија међу њима је из 1905.

Погледајте по вашим таванима и старим ковчезима прекривеним патином прошлости, можда се тамо у неком кутку још скрива лепо извезено платно са чежњивом поруком:

“ЈОВА РУЖУ КРОЗ СВИРАЛУ ЗОВЕ. ХАЈДЕ РУЖО ДА ЧУВАМО ОВЦЕ“.

Извор: srpskoblago

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.