Московски није једини: Ово је 9 најлепших кремља Русије


Московски Кремљ вероватно је најпопуларнија туристичка атракција у Русији, међутим он није једини. Широм Руске Федерације постоје десетине кремља, а једина разлика између њих и московског (осим у архитектури), јесте што се не пишу великим словом.

Храм Василија Блаженог; фото Википедија

Реч „кремљ“ на руском језику означава сваку средњовековну тврђаву у центру града.

Током 18. и 19. века, већина ових утврђења изгубила је стратешки значај, због чега су њихове зидине разрушене како би се искористио грађевински материјал, а оно што је преживело, претворено је у музеј.

Ово је 9 најлепших кремља Русије:

Ростовски кремљ

Изграђен између 1670. и 1683. године, Ростовски кремљ један је од ретких који није изграђен у одбрамбене сврхе, већ као седиште обласне православне цркве.

Казањски кремљ

Казањска цитадела, под заштитом Унеска, доминира погледом на овај занимљиви град. Изграђена је између 1554. и 1562. године, а специфична је јер се унутар њених зидина налази и црква и џамија.

Кремљ у Коломни

„Црвена тврђава“ како је зову, изграђена је 1521. године, када је била једна од највећих на свету. Захваљујући цару Николају I, преживела је у оригиналном стању са свих 17 кула.

Псковски кремљ

Псковска тврђава једна је од најстаријих у Русији и изграђена је на темељима дрвеног утврђења из 8. века. Ово импозантно здање називају и руском Помпејом, због велике количине археолошлих остатака које научници непрестано откривају у околини.

Кремљ Нижњег Новгорода

Камена цитадела у Нижњем Новгороду изграђена је у 16. веку када је служила као једно од кључних одбрамбених утврђења Велике московске кнежевине против Златне Хорде.

Астрахански кремљ

Историјски центар Астрахана растао је око кремља изграђеног између 1562. и 1589. године. Темељи су постављени у време Ивана Грозног, а због великог броја уметничког богатства и музеја, уврштем је на Унескову листу светске културне баштине.

Кремљ у Тули

Град Тула одиграо је велику улогу у руској историји – представљао је камен на који се разбила свака татарска инвазија. Изграђен је између 1514. и 1520. године, а пројектовале су га италијанске архитекте које су направиле и московски Кремљ.

Кремљ у Тоболску

У Тоболску се налази једина камена цитадела у Сибиру. Изграђена је између 1683. и 1799.године.

Новгородски кремљ

Тврђава Великог Новгорода је можда најстарија у Русији – постојала је већ 1044. године. Налази се на Унесковој листи светске културне баштине, а према легенди настала када је након великог покоља голубица слетела на дрвену цркву Свете Софије и претворила је у камен.

Извор: Newsweek.rs

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.