Српска црква у подземном граду Аустралије


Чудо испод врелог песка пустиње! Можда делује немогуће, али испод земље се у Кубер Педију живот одвија као у било ком другом граду.

На први поглед, Кубер Педи, град на северу Аустралије, не делује посебно ни по чему. Међутим, ако погледате мало боље, приметићете димњаке који вире из песка аустралијске пустиње.

Разлог за то је и разлог зашто Кубер Педи заправо јесте посебан: тачно испод ових димњака налазе се домови око две хиљаде људи, преноси NationalGeographic.rs.

Температуре на површини Кубер Педија понекад премашују и педесет степени, због чега је живот на тлу готово немогућ.

Првог фебруара 1915. године,  на територији данашњег града пронађен је опал, а данас се свет овим минералоидом снабдева понајвише из Кубер Педија. Захваљујући томе, мала популација овог града живи стабилно и не мора да брине за посао јер становништво живи од и те како развијеног рударства. Поред тога, туризам у Кубер Педију цвета протеклих неколико година јер је свет фасциниран начином живота овог малог дела Аустралијанаца – испод тла пустиње.

Можда делује немогуће, али испод земље се у Кубер Педију живот одвија као у било ком другом граду. У њему се налазе две цркве – од тога је једна српска православна Црква Светог Илије Пророка – пивница, књижара, Хотел „Пустињска пећина“ и још много тога. Наравно, локално становништво не проводи све време испод површине, већ уживају у бројним активностима на „земљишном“ делу Кубер Педија играју голф, одлазе у биоскоп и прате коњске трке.

Иако је живот, када је град тек основан, био напоран, његови становници данас имају подземни извор воде.

Коначно, долазимо и до цркве чије присуство је можда и најмање јасан део приче о Кубер Педију. Како је могуће да је у подземном граду две хиљаде Аустралијанаца одвојен један кутак за цркву народа који живи хиљада километара даље?

Уколико икада будете ходали пустињом испод које је Кубер Педи, угледаћете велики крст. Мислићете да је то све, али није – он је само део крова цркве која се налази испод.

Међу грађанима има доста људи из наше земље, који су пре двадесет година покренули иницијативу да изграде верски објекат. Како је прошле године објаснио председник црквене заједнице Миломир Белошевић, многи Аустралијанци, Хрвати, Немци и муслимани помажу у одржавању Цркве Светог Илије Пророка – сви које замоле за помоћ долазе.

Извор: Stil magazin

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.