СПД “Србадија“ – чувари црквене музике и српске традиције


Српско црквено пјевачко друштво “Србадија” из Бијељине већ дуги низ година чува српску духовну музику од заборава. Кроз црквену, свјетовну и традиционалну музику хор на најљепши начин представља свој народ и Републику Српску у свијету.
Хор Србадија

Хор Србадија

Овај хор наступио је на бројним домаћим и међународним фестивалима и такмичењима, а традиционалан је учесник литургија, свечаних академија и манифестација које се организују поводом великих хришћанских празника.

Репертоар хора чине духовна и свјетовна дјела домаћих и свјетских композитора.

“Србадија” се, према мишљењу стручњака, сврстава међу пет најбољих црквених хорова у свијету, а када је ријеч о комплетној хорској музици – налази се на 62. мјесту међу 1.000 свјетских хорова.

– Сигурно само најбољи хор са српског говорног подручја, хор који се такмичи. За протеклих 20 година хор је освојио на десетине златних, сребрних и бронзаних медаља широм свијета као и повеље и признање за посвећеност музици свог народа – истакла је диригент и умјетнички руководилац хора Десанка Тракиловић.

Она напомиње да хор изводи искључиво црквену православну музику, његују и руску музику, а највеће награде добијао је када је изводио дјела домаћих композитора.

Српско црквено пјевачко друштво “Србадија” основано је 1899. године, па је престало са радом послије Другог свјетског рата, када су сва национална друштва забрањена, а рад је обновило 1992. године.

Тракиловићева наглашава да су посебно поносни на то што имају велику публику, која радо гледа њихове наступе. Ипак, сматра да се њихова музика најљепше изводи на литургијама у црквама.

Добитник је низа признања Српске православне цркве, међународних признања, а предсједник Републике Српске овај хор одликовао је Орденом Његоша првог реда.

 

Извор: РТРС

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.