На Кипру пронађени остаци грађевина старих 11.000 година

Археолози на Кипру пронашли су остатке села, које највероватније потиче из деветог века пре нове ере, саопштило је данас кипарско Министарство за антиквитете.

У саопштењу се наводи да су откривени остаци више од 20 грађевина кружног облика у подручју Ајос Тихонас-Климонас у близини јужне кипарске обале.

KIPAR

Археолози су, такође, пронашли остатке домаћих мачака и паса, а верује се да је село било активно пре 11.200 и 10.600 година. Мештани су се већином бавили ловом на вепрове и птице, али нису правили грнчарију.

Вођа ископавања Франсоа Бриори из Француске саопштио је да је у већини кућа пронађен уграђен камин или огњиште.

Пронађен је, такође, велики број каменог оруђа, каменог посуђа, као и накита од ситних комадића камена и шкољки. Утврђено је и да су узгајали житарице.

Грађевине, пречника између три и шест метара, направљене су од земље, а ојачане су дрвеним стубовима, док су подови рађени од гипса, јавља АП.

Све куће биле су смештене у кружном облику око једне заједничке веће грађевине пречника 10 метара, а цело село заузимало је површину од најмање пола хектара.

– Резултати археолошких истраживања указују да је острво Кипар, иако удаљено више од 70 километара од континента, представљало део ширег блискоисточног неолитског развоја – наводи се у саопштењу Министарства.

Извор: Blic

You may also like...

Оставите одговор