На Кипру пронађени остаци грађевина старих 11.000 година


Археолози на Кипру пронашли су остатке села, које највероватније потиче из деветог века пре нове ере, саопштило је данас кипарско Министарство за антиквитете.
Кипар

Ајос Тихонас-Климонас; фото: .archaiologia.gr

У саопштењу се наводи да су откривени остаци више од 20 грађевина кружног облика у подручју Ајос Тихонас-Климонас у близини јужне кипарске обале.

Археолози су, такође, пронашли остатке домаћих мачака и паса, а верује се да је село било активно пре 11.200 и 10.600 година. Мештани су се већином бавили ловом на вепрове и птице, али нису правили грнчарију.

Вођа ископавања Франсоа Бриори из Француске саопштио је да је у већини кућа пронађен уграђен камин или огњиште.

Пронађен је, такође, велики број каменог оруђа, каменог посуђа, као и накита од ситних комадића камена и шкољки. Утврђено је и да су узгајали житарице.

Грађевине, пречника између три и шест метара, направљене су од земље, а ојачане су дрвеним стубовима, док су подови рађени од гипса, јавља АП.

Све куће биле су смештене у кружном облику око једне заједничке веће грађевине пречника 10 метара, а цело село заузимало је површину од најмање пола хектара.

– Резултати археолошких истраживања указују да је острво Кипар, иако удаљено више од 70 километара од континента, представљало део ширег блискоисточног неолитског развоја – наводи се у саопштењу Министарства.

Извори: Блиц, .archaiologia.gr

ПОДЕЛИТЕ

3 Responses

  1. Рада каже:

    Нешто вас рачуница зеза…IX век пре нове ере – зар то није 900 година …плус после 2000 година, и то би било 3000 година укупне старости…откуд ових 11000???
    (напомена – неолитска култура са Кипра датира 3.-4.миленијум пре нове ере).
    Овај текст је класична ресавска преписивачка школа а уз то без укључивања мозга. Мало ли је лажи овом народу пласирано…случајно или намерно ?

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.