Каталог српских рукописа у чешким збиркама


У Народном музеју у Прагу чува се збирка Павела Јозефа Шафарика у којој се налазе вредне српске књиге. После више од 40 година сведочанства српске баштине поново су доступна нашим истраживачима у виду „Каталога српских рукописа у чешким збиркама“.

Књига, Библија, Рукопис

Под окриљем српских средњовековних владара и током каснијих периода наше историје нараштаји монаха и ђака темељили су задужбину историјског писаног памћења српског народа.

Стицајем разнородних околности многе рукописне књиге расуте су по свету у иностраним библиотекама и збиркама, далеко од очију јавности. Готово два века напори које улажу истраживачи и заљубљеници у словенску културу доприносе бољем сагледавању српске писане баштине.

Пројекат који је покренут 2008. године у оквиру Библиотеке Српске патријаршије окупио је научнике са Београдског универзитета и Народне библиотеке Србије. Професори са Београдског универзитета Зоран Ракић, Ирена Шпадијер и Зоран Ранковић, археограф Народне бибилиотеке Србије Владан Тријић и управник Библиотеке Српске патријаршије Зоран Недељковић, вршили су истраживања у Националној библиотеци у Клементинуму и Народном музеју у Прагу.

Публикован „Каталог српских рукописа у чешким збиркама“ у коме су описана дела од 13. до 18. века из Збирке Павела Јозефа Шафарика, представља резултат првих истраживања обављених током 2010. године у Прагу као подухват од прворазредног националног значаја.

Истраживања ове научне комисије до сада су вршена у Прагу, Словачкој, Мађарској и Аустрији.

Пројекат „Истраживање и прикупљање српских рукописа у иностраним збиркама, музејима и библиотекама“ представљен је детаљно у оквиру серије „Старо српско писано наслеђе“ Образовно-научног програма РТС-а.

Извор: РТС 

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.