У Сребренику пронађени предмети стари више од 3.000 година


На локалитету Маркуше, подручје општине Сребреник пронађена је вриједна археолошка остава стара више од 3.000 година. Пронађена су 124 предмета израђена од бронзе, српови, келтови односно бојне сјекире, наруквице, прелијеп примјер украсне копче и бројни други предмети. Експонати су из бронзаног доба, старости између 3.000 – 3.200 година, односно настали су између 1.200 – 1.000 године Старе ере. Према првим анализама, могу се сврстати у оруђа и оружја које се користило на подручју сјеверне Босне и Славоније током наведеног периода.
Сребреник

Сребреник

Ово је прва остава која је пронађена на подручју сјевероисточне Босне у посљедњих педесетак година. Дакле, јако је богата и обилује археолошким материјалом и може се рећи да је ово један од најзначајнијих археолошких налаза у цијелој БиХ у посљедњих пола стољећа.

Пронашао их је сасвим случајно Јасмин Буљубашић, а предмети су већ предани општини Сребреник за потребе Завичајне музејске збирке. Буљубашић је за АА казао да се све десило сасвим случајно док је тражио црну земљу за цвијеће.

„Све се догодило изненада прије око мјесец дана. Кренуо сам у шуму да тражим црну земљу за цвијеће. Приликом копања испод једног пања нашао сам један камен тежине 3-4 килограма. Узео сам га и позвао једног пријатеља из криминалистичке службе који ме повезао са професором“, испричао је Буљубашић. С њим су отишли на локалитет гдје је пронашао камен и остале предмете.

„И они су копали да се увјере да ту има још предмета. Нашао сам око 80 комада оставе. Ту су били српови, копља, имитација неког камења…“, појаснио је Буљубашић. Сви су, према његовим ријечима, били одушевљени, јер нису вјеровали да тако нешто постоји код нас.

„Шума Тушњача је позната по налазиштима. Није се тако нешто први пут пронашло овдје, дакле, нешто вриједно“, испричао је Буљубашић. Додао је да није знао да је ријеч о предметима који су стари и више од 3.000 година.

О значају овог археолошког налазишта говорио је и водитељ Завичајне збирке у Грачаници и историчар Един Шаковић. „Овдје се ради о посебној врсти археолошког налаза. Ради се о остави, а оне се сматрају најдопадљивијим археолошким налазима. Дакле, то је скупни налаз у коме се врло често изброји и до неколико десетина па и стотина, хиљада предмета.

Ријеч је о остави из касног брончаног доба, период старости око 3.000 година. Ова остава која је пронађена на локалитету Маркуша броји 124 предмета. Међу њима су бронзани српови, келтови, односно бојне сјекире, наруквице, прелијеп примјер украсне копче и бројни други предмети“, истакао је Шаковић.

Према његовим ријечима, на основу прелиминарног увида у стање тог материјала може се закључити да је ријеч о тзв. радионичкој остави односно имовини неког путујућег љевача бронце коју је сакрио као своје драгоцјено благо.

„Иначе, када се ради о оставама из касног брончаног доба то је период доста буран, карактеристичан по ратовима, миграционим покретима… Из тог раздобља на нашем ширем подручју, простору југоисточне Европе, бројни су овакви налази, овакве оставе. Међутим, такви налази су изузетно ријетки.

Ово је прва остава која је пронађена на подручју сјевероисточне Босне у посљедњих педесетак година. Јако је богата и обилује археолошким материјалом и мислим да се може казати да је ово један од најзначајнијих археолошких налаза у цијелој БиХ у посљедњих пола вијека“, појаснио је Шаковић.

Начелник општине Сребреник Нихад Омеровић истакао је да је дан примопредаје предмета израђених од бронзе историјски дан за ову општину, али и сјевероисточну Босну, посебно ако се узме у обзир обимност, значај и старост пронађених предмета, који припадају бронзаном добу и старости су преко 3.000 година.

„По својој обимности представљају највеће археолошко откриће у овом региону у посљедњих 50 година. Ово откриће има огроман значај за локалну заједници обзиром да ово није само једно од открића него да их је било већ више и раније“, појаснио је Омеровић. Како је казао, подручје општине Сребреник обилује сличним налазима. „Ови пронађени предмети говоре о томе да је прије чак и 3.000 година овај крај био насељен, наиме транзитни центар“, поручио је Омеровић.

Извор: Независне

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.