Православна црква изронила у језеру код Бурсе


Према појединим наводима, црква је 740. године, након земљотреса који је погодио византијски град Изник у турској провинцији Бурса, потонула у језеро и појавила се после век и по, а поред ње би требало да се налази и локални парламент из римског доба
Turkey_basilica_01

Православна црква изронила у језеру код Бурсе

Истраживачи и становници византијског града Изника у турској провинцији Бурса, били су изненађени када се испод површине језера појавио темељ некадашње Грчке православне цркве, који је стар око 1.500 година.

То је само потврдило легенде о постојању велике историјске цркве која датира још из четвртог века, а која је посвећена апостолоу Петру.

Темељи су изронили два метра у дубини на око 20 метара од обале. Историјски подаци говоре да је изградња ове цркве започета давне 313., а да је завршена око 500. године – рекао је професор Мустафа Сахин са Одсека за археологију Универзитета Улудаг у Бурси, за портал Дефенценет.гр.

Он је навео и то да би на месту на ком је “изронила” црква, требало да леже и темељи локалног парламента из римског доба, јер је према историји управо поред њега био и изграђен овај православни храм.

Према појединим претпоставкама, црква је након великог земљотреса који се догодио 740. године нове ере, потонула у језеро, и појавила се после век и по.

Иначе, њена изградња је уједно представила почетак градње других храмова по читавој Малој Азији, односно по градовима где је живео хришћански народ.

Погледајте видео:

 

Извор: Телеграф

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.