Изложба: Археолошка баштина општине Градишка


У Завичајном музеју у Градишци (Република Српска) отворена je стална археолошка изложбена поставка под називом „Археолошка баштинa општине Градишка од праисторије до средњег вијека“.
Градишка

Изложба “Археолошка баштина општине Градишка

Аутор изложбе, археолог Бојан Вујинић, рекао је да је ова поставка за Завичајни музеј и општину Градишка веома значајна јер грађани сада на једном мјесту могу да виде вриједне археолошке експонате које је Музеј прикупљао у посљедњих неколико деценија.

Вујиновић је навео да је међу најзанимљивијим изложеним експонатима, парцијални скелет жене из периода шестог миленијума прије нове ере, који је најстарији скелет пронађен у цијелој БиХ.

„Представљено је и подручје Доње Долине, као једно од најзначајнијих трговачких центара из периода гвозденог и бронзаног доба на подручју Југоисточне Европе. Посјетиоци имају прилику да се упознају са археолошким налазима епископског сједишта града Балкис и Врбашког града, који је био сједиште овог простора у 14. вијеку. Изложени су и налази који свједоче о писмености из периода 4, 5. и 6. вијека, ћирилично писмо из Кијеваца из 1301. године и глагољично писмо из половине 14. вијека“, навео је Вујиновић.

Директор Завичајног музеја Градишка Драган Матавуљ рекао је да данас отворена стална археолошка поставка, уз сталну историјску поставку која је отворена прошле године на Дан општине и галеријски простор, сада чини музејску цјелину и представља основну функцију Завичајног музеја у Градишци.

Матавуљ је истакао да је ова археолошка поставка веома значајна за Градишку и цијелу Републику Српску, јер говори о животу и култури народа који је на овим просторима живио још од доба неолита.

Извор: Независне новине

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.