Гореле четири православне цркве на Васкрс


Две православне цркве у Аустралији захватио је пожар на дан Ускрса, а информације о томе стижу само неколико сати након што је у Њујорку изгорела српска црква.

Foto: YouTube/Screenshot (MrAussieman11)

Од цркве у Њујорку су остали само зидови, македонску православну Цркву Васкрсења у сиднејском предграђу Рокдејлу ватрена стихија ј потпуно уништила, док је грчка православна Црква Благовести у Мелбурну само оштећена. Пожар у Русији и даље букти.

Како преносе локални медији, пожар је цркву у Рокдејлу захватио око 22х по локалном времену, само неколико сати након завршетка ускршњих церемонија. Срећом, у згради није било никога.

Према последњим информацијама, лакше су повређене четири особе, међу којима су и двојица ватрогасца.

С ватром се неколико сати борило око 60 ватрогасаца из 15 станица, али нису успели да спрече да пожар потпуно прогута зграду.

„Изненадио нас је интензитет ватре, зграда се веома брзо урушила. Имали смо среће да има овако мало повређених“, рекао је Грег Малинс из ватрогасне службе.

Како је рекао, прерано је да се говори о узроку, али је због прославе Ускрса цео дан било људи у цркви, па је „тешко веровати да је неко успео да подметне пожар“.

„Било је десет увече, а ово је веома жив крај, свакако би неко приметио да се нешто дешава“, рекао је надзорник у ватрогасној служби Грег Ренкин и навео да су могући узроци инсталације или свеће.

Ипак, полиција обавља увиђај, а медији наводе да се истражује и могућност намерне паљевине, због чињенице да је у цркви било много новца због ускршњих донација.

Како преноси Јаху, могуће је да је пожар подметнут како би се лопови домогли новца у сефу или прикрили трагове.

Неколико сати раније, у најстаријој православној цркви у Викторији, у Цркви Благовести у Мелбурну избио је пожар.

Како преносе медији, ватрогасна екипа је позвана око 13.40, само неколико сати након што су завршене јутарње ускршње литургије у цркви.

Дим је куљао из прозора и крова, а евакуисано је око 200 људи из околних зграда. Повређених није било.

Зграда је издржала пожар, који је савладан за тридесетак минута. Ипак, како каже свештеник Космас Дамијанидес, дим и пламен су оштетили зидове, кров и иконе у цркви.

„То ће сигурно много коштати. Ово је велики губитак за нас. Црква је стара 115 година и унутра су веома старе и вредне иконе“, рекао је отац Космас.

Захваљујући брзој реакцији ватрогасаца, оштећења на конструкцији и спољашњости зграде су минимална.

Узрок пожара је засад непознат.

Извор: B92.net

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.