„Витез фест” 2016. на Београдској тврђави

Манифестација „Витез фест 2016.” одржаће се 23. и 24. априла на Београдској тврђави. Ова манифестација традиционално се одржава од 2004. године и представља добар пример очувања српске традиције и баштине и сећања на нашу прошлост. Град Београд, као и бројне градске институције и предузећа, годинама помажу у њеној организацији.
Манифестација почиње у суботу окупљањем у 11.30 часова код Споменика кнезу Михаилу, одакле ће се у дефилеу кренути ка Београдској тврђави. Свечано отварање заказано је за 14 часова код „Опсерваторије”.
У музичком програму током два дана учествоваће више од хиљаду учесника, музичких група, појединаца и хорова. Најављени су и излагачки скупови, различите радионице, учешће Савеза за фитнес и рекреацију Београда, Свете Србије и других, уз незаобилазне витешке борбе.

csm_vitezovi-kapija_755e977510
Јереј Милорад Средојевић из цркве Ружица на Београдској тврђави благословио је скуп, и додао да култура васпитава нацију и обликује личност, а да је Витез фест леп начин да се сретнемо са вековима, прошлошћу и оним што смо некад били.
”Сусрећемо се са нашим праоцима који су стварали ову земљу, својом крвљу је бранили и својим костима. Благодарећи њима и ми постојимо. Треба да памћење на њих пренесемо на нашу децу, како би и они знали да истрају у једном мрачном и распамећеном времену.”
Директор јавног предузећа Београдска трврђава Петар Андријашевић подржао је Краљевски ред витезова који нас овог викенда враћа у доба Деспота Стефана и представља витешку традицију.

csm_vitezovi-plemkinje-beogradska-tvrdjava-kalemegdan_7b53c4a894
У име Витез Феста говорила је Милана Поповић, члан медијског тима и организационог одбора. Представила је програм фестивала, који је много садржајнији у односу на претходну годину.
„Биће преко хиљаду учесника, а међу њима биће и Пети батаљон војне полиције који ће демонстрирати показне вежбе. Учествоваће и Савез за рекреацију и фитнес Београда, а биће организован и баскет турнир на трави за децу, који ће водити Бата Ђорђевић, отац нашег кошаркашког селектора Саше Ђорђевића. Такође, ФК Црвена звезда која ће имати свој штанд и доћи ће првотимци и ветерани овог клуба. Биће и преко 300 деце из школе младих талената УМС“, набројала је она.

maxresdefault
Спасоје Влајић, један од предавача на Витез Фесту позвао је све заинтересоване да присуствују академском делу фестивала, где ће се причати о историји и култури.
”Нема више витештва без духовности. Деспот Стефан Лазаревић, првоносећи витез Реда змаја, своје витешко умеће је заснивао на духовности и на оним знањима која су била на нивоу скривених моћи. Те скривене моћи ума су данас дале пун смисао витештву. Уз неговање обичаја, витештво је постало дејствено, као део продуховљене науке.”
Драган Томашевић, председник Савеза за фитнес и рекреацију Београда, каже да је Витез фест спој традиције и савремених витезова и да нам је управо таква манифестација била потребна.

vitez-fest
Фестивал витезова подржао је и Александар Петровић – Аца Селтик, који је нагласио да је тешко време идеално за испољавање витештва.
”Мислим да је ред рећи да одело не чини човека, али плашт у нашем случају обавезује. Дакле није ово само задовољство, већ једна велика обавеза – да се понашамо у складу са оним што тај плашт носи, и да будемо достојни оних витезова који су те плаштове носили у своје време. Мислим заиста да сви ми рођењем добијамо витештво, само неки га покваре, некоме их покваре и онда се то ослика у световном животу.”

Beorgad, 12. aprila 2014 - Posetioci opipavaju oklop jednog od ucesnika "Vitez festa". Manifestacija za decu i roditelje "Vitez fest", pod sloganom "Klinci i klinceze, postanite princevi i princeze" odrzan je danas na platou ispred Despotove kule na Gornjem gradu Beogradske tvrdjave."Vitez fest" na inovativan i edukativan nacin povezuje bajkovito vreme vitezova i moderno doba kroz umetnicki program, izlozbe, performanse, radionice, prezentacije drevnih srpskih specijaliteta i starih zanata. FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC / bb

Beorgad, 12. aprila 2014 – Posetioci opipavaju oklop jednog od ucesnika „Vitez festa“. Manifestacija za decu i roditelje „Vitez fest“, pod sloganom „Klinci i klinceze, postanite princevi i princeze“ odrzan je danas na platou ispred Despotove kule na Gornjem gradu Beogradske tvrdjave.“Vitez fest“ na inovativan i edukativan nacin povezuje bajkovito vreme vitezova i moderno doba kroz umetnicki program, izlozbe, performanse, radionice, prezentacije drevnih srpskih specijaliteta i starih zanata. FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC / bb

Он је нагласио да је било много наших предака које увек морамо помињати, а да су сви они били честити српски витезови утемељени у својој духовности.
”На Витез Фесту враћамо се корак уназад да би се погледали, погледали наше претке, и кренули два корака напред, да будемо оно што заиста и јесмо”.

vitez-fest-jpg_660x330
Председник Краљевског Реда Витезова и аутор Витез Феста Хаџи Зоран Мрђеновић упоредио је историјске, праве јунаке и оне измишљене, из стрипова.
”Кад сам се сусрео са нашом витешком традицијом, када сам видео да имамо једног Деспота Стефана Лазаревића, а иза њега још много јунака, схватио сам да су они реалност, наша историја. Спајдермен, Ајронмен и сви Марвелови јунаци, који су мени били надахнуће, само су ишчезли. Сматрам да док ово радимо, поред тога што дајемо нешто нашој деци, и ми се спашавамо и дајемо себи неки већи смисао. Дивно је сретати људе који деле са вама такве вредности. Београдска тврђава је митско место, најсветлија тачка у Европи у белом граду, и тамо нас чека Витез Фест на Цвети”, закључио је Мрђеновић.

csm_vitezovi-plemkinje-kalemegdan1_f9f46a91ad

Извор: Правда/Миљана Павков

Спот за најаву овогодишњег Витез феста:

Ево како је било ранијих година:

Витез Фест 2015

Први међународни фестивал витештва Just Out- Манасија 2015

Витез Фест 2014

Бранислав Платиша „Аве Сербиа“

Оставите одговор