Др Животије Ђорђевић: Око 80.000 усташа било у Титовим униформама


Најстарији истраживач усташких злочина о НДХ, злогласном логору Јасеновац, Титовом игнорисању злодела, стравичном наслеђу… Знак за почетак негирања геноцида над Србима дао Фрањо Кухарић 1981.
Др Животије Ђорђевић

Др Животије Ђорђевић; фото: Новости

Ми, Срби, немамо пречег посла него да попишемо своје жртве у 20 веку. Једини смо народ у Европи који овај посао није урадио. Морамо да попишемо погинуле, по имену и презимену, да обележимо сва српска стратишта на територији бивше СФРЈ, по логорима других земаља где су Срби одвођени… да утврдимо ко је све, деценијама, онемогућавао да се српске жртве знају. Овако, за „Новости“, говори др Животије Ђорђевић (94), најстарији истраживач злочина над Србима, за кога кажу да је истражио, проучио и анализирао сву доступну грађу о страдању српског народа у 20. веку.

Ђорђевић се НДХ-азијом, Другим светским ратом и поратним страдањима свог народа бави пуних 75 година. У некадашњој, заједничкој држави важио је за најоштријег полемичара и противника ревизије историје, односно умањења српских жртава. Ђорђевић понавља да су у Другом светском рату укупни демографски губици Срба износили 1.820.000 људи. Убијено је њих 1.607.000, 57.000 их је протерано, а 156.000 српске деце није рођено. У односу на друге народе у СФРЈ, Срби су, казује др Ђорђевић, чинили 90 одсто жртава.

* Како данас гледате на 75 година обележавања Јасеновца у Хрватској?

– Поново нема одговора на питање зашто су се партизанске јединице у Јасеновцу појавиле тек почетком маја, 10 дана пошто су усташе 22. априла 1945. напустиле логор. У то време Титова војска је имала 57 дивизија. Немци су се повукли из Србије 1944, а више од шест месеци Јасеновац је радио пуном паром. За тих шест месеци и усташки официри преобучени у партизане водили су у јурише српску младеж на Сремском фронту. Нема одговора ни на питање зашто чувени партизански авиони „кукурузари“ (Ил-2) нису са Сремског фронта долетали до Јасеновца да макар митраљирају усташке страже.

* Ви, чини се, имате одговоре на овакве историјске недоумице?

– Један од таквих одговора је, рецимо, Титово упутство опуномоћеним представницима Врховног штаба од 2. јула 1943. да се свим хрватским војницима који се предају гарантује безбедност, да им се признају чинови стечени у формацијама у којима су били, па, затим, омогући напредовање и да се такви употребе против четника у источној Босни. До 6. априла 1944. око 80.000 НДХ војника је прешло у партизанске редове.

* Актуелна хрватска власт и ове године говори о 80.000 побијених у овом логору?

– Из више стотина извора долази се до закључка да је овде убијено више стотина хиљада Срба. Та бројка иде од 700.000. до 1.000.000. Рецимо, генерал Александар Лер, командант за југоисток, 1943. обавештава Берлин да је до фебрауара 1943. уморено 400.000 Срба, затим, СС генерал Ернст Фик 15. марта 1944. извештава надређеног Хајнриха Химлера да је у логорима у НДХ поклано до 700.000 људи… Крајем 1944. немачки опуномоћени генерал у Хрватској Едмунд Глез фон Хорстнау пише о 750.000 побијених Срба… То су чињенице које се не могу сакрити.

* У Хрватској тврде да је било „немогуће побити толики број Срба, јер их није толико било на територији НДХ“?

– За оне који не могу ни данас да израчунају број Срба 1941. у НДХ цитирам усташког министра Милета Будака на првој његовој конференцији за штампу: „За њих (Србе), ми имамо три милиона метака.“ Министар правде НДХ Милован Жанић 2. јуна 1941. у Новој Градишки изнео је национални програм Павелићеве државе: „Нова држава, наша земља је само за Хрвате и ни за кога другог. Нема путева, нема начина које ми Хрвати нећемо да употребимо да нашу земљу учинимо заиста нашом и да је почистимо од православних Срба.“

* Негирање геноцида над Србима у СФРЈ почиње осамдесетих?

– Тешко је ту бити прецизан. Али, тадашњи кардинал Фрањо Кухарић у „Монду“, 10. фебруара 1981, поводом 21 године од смрти Алојзија Степинца у 14. тачки своје одбране Степница је написао: „Срамно је рећи да су католички свештеници били команданти у тој људској кланици. Овим оптужбама жели се учинити кардинала Степинца одговорним за смрт 40.000 жртава које се приписују Јасеновцу!“

* Изручењем Андрије Артуковића СФРЈ, у Хрватској почиње лицитација и умањивање броја српских жртава.

– Артуковић, Павелићев министар унутрашњих послова, човек који је оформио логоре смрти испоручен је 3. јуна 1985. Први затев за његово изручење Америци упућен је 1951. године. Артуковића СФРЈ никада не би тражила да није било досадног сина, у Јасеновцу умореног др Јеше Видића из Сремске Митровице. Тај човек, професор у САД, није одустајао од захтева. Када су Артуковића испоручили, нису му судили за геноцид и Јасеновац, него за друге ствари.

* О броју страдалих у Другом светском рату „полемисао“ је и Кардељ?

– Прво се 1985. јавио Богољуб Кочовић из Лондона са својом студијом да је у Другом светском рату демографски губитак земље био 1.985.000 људи. У исто време појавио се Владета Вучковић са Католичког универзитета Нотр Дам који је изнео тврдње да је он Едварду Кардељу 1947. предочио укупан број погинулих у Другом Светском рату (1.706.000) за потребе Седнице УН 1947. Вучковић је тврдио да је овај број, у ствари, укупан број демографских губитака, док је број усмрћених око милион, али да Кардељ то није схватио него је помешао демографски губитак и заиста убијене.

ПРОДАВАЛИ СРПСКЕ ОЧИ
* Мало је Хрвата који су били свесни страшног злочина и греха над Србима?

– Никола Павелић, дипломата Краљевине Југославије, Ивану Шубашићу, члану Владе у егзилу, маја 1942. о злоделима усташа је написао: „Када цивилизовани свет за то сазна, револт и индигнација биће такви да ја не знам шта ће бити са нама Хрватима. Само један детаљ, по улицама хрватских градова нуђене су на продају сакупљене ископане очи Срба: по тридесет и четредесет очију одједном.“

БРОЈКЕ СЕ НЕ МОГУ САКРИТИ
* Кажете да стотине извора из стране и наше литературе о природи НДХ сведоче о стравичним злочинима?

– У записнику од 18. маја 1945, који је направила Анкетна комисија Земаљске комисије Хрватске, а која је прва узимала сведочења преживелих у Јасеновцу, Хрват Милан Дуземлић из Дреновог Бока, који је био општински бележник у Јасеновцу, каже: „До дана мог хапшења и спровођења у логор, до 21. децембара 1943, пријављено нам је 900.000 убијених у логору.

Животије Ђорђевић

Др Животије Ђорђевић; фото: Новости

* Демографи у СФРЈ приближно су утврдили број жртава Другог светског рата?

– Прва званична бројка о 1.706.000 погинулих Југословена изнета је у Паризу на Међусавезничкој конференција земаља које су тражиле репарације. Године 1951, после пописа из 1948, демограф из Савезног завода за статистику Иван Лах пише студију према којој су укупни демографски губици били 2.120.000. Ђорђе Тасић (из исте установе), радећи другом методом, долази до бројке од 2.428.000 демографских губитака, од којих је 1,4 милиона, тврди, заиста убијено. Челни човек Савезног завода за статистику Адолф Вогленик 1952. износи податке да су укупни демографски губици Краљевине Југославије били 2.854.000 људи, а да је стварно уморених било 1.814.000.

* И у Србији се данас говори о 500.000 убијених у Јасеновцу?

То је “рачун“ јеврејског центра Симон Визентал. Ми Срби зато, кажем, морамо пописати своје мртве. Нико нема права да опрашта Јасеновачке жртве.

аутор: Драган Вујичић

Извор: Вечерње новости

Сродни чланци:

Зашто су Маркс и Енгелс мрзели Србе?
Патријарх Варнава у Божићној посланици из 1936.
Опасности интернационализма и мондијализма по Србе
О узроцима наших раздора
Нова Југославија или српска држава
На бомбама је писало „Срећан Ускрс“ (1. део)
На бомбама је писало “Срећан Ускрс“ (2. део)
Комунистички погром српских интелектуалаца
АЗНОС и Титово рециклирање новије историје Србије
„Kраља Перу на бандеру“: Зашто је наш комунистички режим био најрепресивнији у Европи
Др Животије Ђорђевић: Око 80.000 усташа било у Титовим униформама
Архиви открили како су комунисти и Тито продавали Косово
Титово ћутање о логору смрти
Црногорска голгота: Како су комунисти разапињали свештенике и бацали у јаме!
Како су комунисти стрељали 72 пилота Краљевине Југославије
Како су комунисти убили војводу Петра Бојовића
Вељко Коцкар – Српски сатиричар и стрип цртач кога су комунисти стрељали 1944.

ПОДЕЛИТЕ

13 Responses

 1. slobco каже:

  Da, i 350.000 Četnika je bilo u NOVJ, u narodnoj Vojsci koja se borila protiv fašizma, a ne u Titovoj Vojsci. To je vojska koja je stvorila bratsvo i među četnicima i ustašama, jer su mnogi bili žrtve sile. A, šta je sada, kada vlada vaša demokratija, mnogi ne samo što glume četnik, ustaše i …, nego se iznada svega mrze. Ostarili ste a nažalost niste shvatili suštinu sukoma i niste prepoznali mržnju, pa čak ni tu koju vi nosite u sebi i koju želite preneti na Srbe koji su več previše postali žrtve te srpske mržnje.

  • Далибор каже:

   Да би се разликовала народна војска од титоистичког и усташког зла потребно је само отворити очи и понеку књигу или уши и саслушати понеког сведока догађаја. Тада и то изједначавање југословенске војске у отаџбини са усташама буде као добар виц из Титовог времена.

  • jana каже:

   po vama je iznošenje istine za zvjerska zločinstva ustaša mržnja. dr. đorđević iznosi činjenice o ustaškim zlodjelima. o zlodjelima krvoloka kakav svijet nije vidio. u c. gori u pivskim selima su masakrirali na stotine žena djece. samo u porod. blagojevića ubijeno je 80 članova uže i šire porodice. essovci su sa ustašama i hanđžar divizijo m bacali djecu u vatru.

   • Dusan Veliki каже:

    Da ali ko je kocio tog coveka i druge koji se bave istrazivanjem da se njihova istrazivanja ne pojave ranije u javnosti .Tad su ustaski oficiri predvodili srbsku omladinu na sremskom frontu da ginu .Pitam se da li jos uvek njihovi oficiri i drugi predvodnici maskirani pod srpskim zastavama zataskavaju sve ovo sto se desilo i sto se i dalje desava .To je veliki znak pitanja ciji su ovi sto to sve kriju i predstavljaju se kao Srbi ???

  • Урбана Герила каже:

   Жртве српске мржње су увек само Срби. А српска мржња према самима себи достиже свој врхунац у данашње време кад одрођени (слободно могу рећи бивши) срби који нису прихватили ни једну другу нацију за своју, као њихови претходници; сада са становишта комунистичке или какве друге левичарске либералне идеологије, не види даље од носа, па ни сам тај нос црвен од мржње према ономе од чега су отпали. Црвени латиничари на напуштеном колосеку историје не чекају никог јер им и даље није јасно да је Тито смртник, а шарена крвава лажа комунизма супротна припадности било ком народу на који се вечито позивају.

  • Љуба каже:

   Vi sve vreme mrzite Srbe i trudili se da ih ugnjetavate i pobijete sto vise,a o cetnicima ne lupajte gluposti,bolje pricajte o vasim zlocinima zlikovci ustaski

 2. ima jedan tim каже:

  PA TO JE JAVNA TAJNA PA PITAJTE NAROD UZ DRINU I NA GRANICI SRBIJE KOLIKO JE POBIJENO I POPALJENO SELA OD USTAŠKIH PARTIZANA KOJI SU KO FOL KRENULI NA SREMSKI FRONT.POBACALI USTAŠKE I STAVILI PETOKRAKE A SLOVO U IM U NJEDRIMA BILI.

 3. Леонид Војиновић каже:

  Драги моји људи!
  Износим следеће сазнање!
  Засада немам никаквог доказа, у питању је предање!
  Следећи Србски војни команданти су желели напасти и уништити Јасеновачке логоре смрти, 1943, 1944 и 1945!
  Желели су обједињеним снагама то учинити:
  Прва Козарачка бригада, командант Стево Рауш,
  13. Крајишка бригада, Млађен Јуришић.
  Четврта Крајишка дивизија, командант Петар Војиновић, http://www.vojinovicpetar.com
  и Коста Нађ из виших командних структура тадашње НОБ.
  Врховни командант НОБ, Франц Јозеф Хабзбург унд Лорен (Јосип Броз) то није дозволио!

  Данашње власти су дужне да утврде и дају народу на увид, шта се налази у кући цвећа?

 4. Plamenko каже:

  80,000 ustaša pobjeglo na zapad, 80,000 ustaša prešlo u partizane, 80,000 ustaša pobijeno na Blajburgu, još par hiljada izginulo po Bosni i pred Staljingradom… kako je toliko brojna vojska uopšte izgubila Drugi svjetski rat?

 5. ilija каже:

  Srpskom narodu to se ne treba tumaciti jer oni to ne mogu da shvate. Za to partizani nisu ratovali sa ustasama jer su se svi borili protiv cetnika a ne protiv Italijana i Nemaca. To su jasni dokazi i historiske cinjenice da su partizani bili gori od ustasa.

 6. Vuksan каже:

  Зашто је др. Ђорђевић чекао да Тито умре, и онда да се гласне?

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.