Укаљани симбол коловрат – ово стварно представља словенска свастика

Индоевропски народи, међу којима су и Словени, придавали су велики значај овом крстоликом облику. Свастика, у словенском свету позната као коловрат, представља свети симбол од великог значаја.

Прозор у облику свастике у Етиопији; фото: Википедија/samzhab

Најстарија свастика или коловрат пронађена је у Украјини, у месту Мезине. Пронађени артефакт од слоноваче преживео је невероватних 12.000 година, и вероватно је повезан са једном од првих култура које су користиле свастику у својој симбологији – Винчанском културом која је цветала на тлу данашње Србије пре неких 8.000 година.

Индо-европски народи, међу којима су и Словени, придавали су велики значај овом крстоликом облику. Свастика, у словенском свету позната као Коловрат, представља свети симбол од великог значаја за ранословенске културе. Коловрат симболизује бесконачност и цикличност како историје тако и вечног сукоба добра и зла.

Осим тога, коловрат представља и симбол Сунца које нам даје топлоту и живот. И други народи су користили свастику, односно коловрат. Римљани, Германи, Келти, Индијци, Иранци – свима је овај симбол био свет. Тако, због велике распрострањености начини приказа овог симбола варирају од народа до народа.

Другим речима, свастика и коловрат су еволуирали кроз историју, и свака група народа развила је свој тип.

Коловрат су користили и први индо-европски астрономи како би описали интеракцију духа и материје, светлости и таме, истине и лажи. Такође, овај симбол је представљао и циклус живота и смрти због чега је чест на погребним артефактима и сандуцима.

Техника резбарења била је врло заступљена у раним словенским културама, а најчешћи симбол био је управо коловрат који је и данас прихваћен од стране нео-паганских секти.

У Немачкој, где је свастика, односно кукасти крст, на лошем гласу због страшних злочина нациста, словенска верзија, односно коловрат не потпада под законску забрану јер представља важан религијски симбол.

Ипак, и поред ове „законске толеранције“, симбол је вероватно заувек укаљан злоделима нацистичке Немачке, и неко ко га носи вероватно не би имао времена да објасни његову сврху, јер би од самог старта био означен као нео-нациста, фашиста и слично.

Извор: Newsweek

ПОДЕЛИТЕ

5 Responses

 1. Нино Белов каже:

  То, са Хитлером и такозваним Нацистима, (у правом називу Националсоцијалистима) је веома осетљива прича, јер су јевреји, као нагори злочинци и лажљивци од почетка света, који су прекројили комплетну историју, наместили и причу о Немцима, Хитлеру и 2.св.рату.
  Зато Коловрат и Свастика никад нису укаљани, као што се у овом тексту тврди, јер је цела прича о „холокаусту“ у потпуности добро припремљена лаж и варка за наивне, који верују јудеокомунистчким измишљотинама из историје у основној школи.
  Носите око врата овај величанствени знак, јер он ником не може да смета, осим јеврејским агентима и агитаторима, који све улажу у мултиетнички и мултикуртуларни свет, само да би уништили и обесправили белу, Аријевску расу, расу креатора, расу радилица, јер јевреј по Талмуду не мора да ради и привређује, већ ће га у свему томе служити белци.
  Јевреј је нерадник, јевреј је лукава лисица, која само вара својим банкама, зеленаштвом и мултикорпорацијама, а себе предствља као вечну жртву и симбол слободарства.
  Каква обмана и илузија за будале!

 2. Леонид Војиновић каже:

  Драги мој народе, моја маленкост је живела и радила у Индији! У западним деловима Индије се може на сваком кораку срести Србски симбол мудровања и живота, кукасти крст. Виђао сам га на камионима, аутомобилима по зидовима, канцеларијама, подовима! Нека ови из европе покушају да убеде народ Индије, о европским сулудим вредностима! Да поновим, на сваком кораку сам се сретао са кукастим крстовима, као нормалном појавом, односно религијским приказивањем. Желим свима да укажем, да се обрати пажња на ТВ путописне филмове из Индије. Никад нећете видети кукасте крстове, а има их на сваком кораку! Зашто их у путописним емисијама не приказују, када је то религијско изражавање у Индији!
  Када се све сабере и одузме, очито је у питању пројекат, да се свима огаде Србске вредности и Србски знакови! Срећно!

  • Далибор каже:

   Делим ваше мишљење и додао бих да је пројекат веома широког карактера и обухвата историјске, религијске, окултне, политичке… интересне групе.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.