Прича мистериозне вавилонске таблице: Ово је најстарија позната мапа света

Таблица је настала око 600. године пре нове ере и осликава једну од најранијих представа људи о изгледу целокупног света. На овој таблици од 122 са 82 милиметра, може се видети како су древни Вавилоњани гледали на свет.

Оштећена глинена таблица откривена почетком 19. века у Сипару у Ираку, према мишљењу археолога, представља најстарију познату мапу света. Откривена је на обали реке Еуфрат (Вавилон), а данас се налази у Британском музеју.

Претпоставља се да је настала око 600. године пре нове ере и осликава једну од најранијих представа људи о изгледу целокупног света. На овој таблици од 122 са 82 милиметра, може се видети како су древни Вавилоњани гледали на свет око себе, како физички, тако и духовно.

На таблици се налази мапа Месопотамије, са Вавилоном у средини. Град је окружен са два концентична круга која представљају океан, који даље окружују острва. Удаљености и описи ових предела пажљиво су исписани клинастим писмом. Записи о митолошким створењима и херојима који живе сврставају ову таблицу и међу уметнички вредне артефакте.

Две јужне мочваре означене су паралелним линијама на дну мапе, док су планине Загрос на врху приказане закривљеном линијом. Река Еуфрат тече од планина, кроз Вавилон, па све до мочвара.

Осим Вавилона, у средишту се налази још седам градова, а још три острва недостају са мапе услед оштећења. Ова места означена су као „место изласка Сунца“, „Сунце је скривено и ништа се не види“, „иза лета птица“.

Скица испод приказује све ознаке на мапи:
Вавилонска Карта света

Графичка реконструкција вавилонске мапе света, Фото: Википедија

1. Планина
2. Град
3. Урарту
4. Асирија
5. Дер
6. Непознато
7. Мочвара
8. Елам
9. Канал
10. Бит Yакин
11. Град
12. Хабан
13. Вавилон подељен Еуфратом
14 – 17. Океан
18 – 22. Митолошки објекти

Претпоставља се да је мапа требало да обухвати читав свет јер је мапирање земље преко океана изузетак за древну картографију. Све друге мапе из овог периода не укључују океан, јер се он сматрао за крај сваког копна.

Право значење мапе је до данас предмет расправе. Иако се већина места налази на тачној позицији, многи сматрају да је циљ мапе приказивање вавилонског митолошког света. Осамнаест митолошких звери алудирају на вавилонски еп о стварању света након што су небеске животиње протеране у океан.

Други, пак, тврде да су се Вавилоњани активно бавили картографијом како би побољшали извоз пољопривредних и занатских добара другим народима као што су били Египћани. Ипак, други народи искључени су са мапе јер су древни Вавилоњани себе сматрали за центар света.

Откриће артефакта као што је Вавилонска мапа света отвара многа питања о древним народима, њиховом начину живота и технологијама које су имали на располагању. Нажалост, на нека од њих вероватно никада нећемо наћи одговор.

Извор: Newsweek 

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.