Нормативна граматика српског језика – ијекавско издање 

У Бањалуци је представљена Нормативна граматика српског језика – ијекавско издање чији су аутори академици Иван Клајн и Предраг Пипер.
Граматика

Граматика; фото РТРС

Њен значај је велик јер Нормативна граматика настоји да регулише језичко понашање на цијелом српском језичком подручју. Промоцију је организовало Друштво чланова Матице Српске у Републици Српској. Значај ове граматике је вишеструк, јер сваки књижевни језик има норму, којом је прописано како треба исправно говорити.

Нормативна граматика има експлицитну норму, јер се у посебним напоменама наводи шта је правилно, а шта неправилно у говору српског језика. – Срби говоре и екавски и ијекавски и треба да једнако развијамо, култивишемо и канализујемо оба та изворна лика нашег књижевног језика. Томе и доприносимо овом граматиком – истакао је академик Предраг Пипер.

 

У очувању идентитета једног народа потребан је здрав однос према језику који се огледа у поштовању језичке норме и културе. Ово је прво ијекавско издање, а ауторима и Матици Српској веома је важно да се његује, како екавски изговор тако и ијекавски.

– Ова граматика представља добру основу да се прво идентификује актуелна српска језичка норма, али она омогућава почетак даљег процеса да се употпуни састав норме и да се истрајно и темељно ради на опису српског језичког стандарда – рекао је Миливоје Алановић, професор Филолошког факултета у Новом Саду. Ову граматику прошле године објавила је Матица Српска у Новом Саду уз финансијску подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Извор: РТРС

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.