Ћирилица и ћилимска шара на компјутеру


Млади Пироћанац Данило Манчић, инспирисан српском традицијом са југа, дизајнирао оригиналан ћирилични фонт. Називају их разним именима – „гугутке на диреци“, „Рашићеве шаре“, „немачке кутије“, бомбоне, кувери…

Ћилимарке; фото: Вечерње новости

Млади Пироћанац Данило Манчић, који се бави компјутерским али и општим дизајном, направио је ћирилични фонт с мотивима шара које су овде вековима красиле надалеко познате пиротске ћилиме. Поменуте шаре су, иначе, креирале овдашње ћилимарке и назвале их разним именима: „гугутке на диреци“, „Рашићева шара“, „кувери“, „бомбоне“, „немачке кутије“… Манчић је о тој идеји дуго размишљао, а онда се латио посла и, несумњиво, успео да оствари своју замисао.

– Ћирилица је вековима наше писмо, наше културно обележје, баш као и пиротски ћилим. Одлучио сам да те две ствари из богатог културно-историјског наслеђа, које, осим националног, има и свеопшти, универзални значај, ликовним елементима спојим и повежем у једну целину – прича Данило за „Новости“.

– Одлучио сам се за репрезентативне шаре „немачке кутије“ и „Рашићеву шару“, које постоје на примерцима ћилима из 1886. године, а чувају се у збирци Етнографског музеја у Београду. Компјутерски фонт замишљен је и урађен као мноштво једностраних троуглова, који су аутентични орнаменти, односно кључни детаљи у пиротском ћилимарству. Сачуване су све карактеристике оригиналних шара, које сам преобразио у типографско решење – објашњава Манчић поступак израде фонта.

Како наводи млади уметник, сваки фонт има свој назив управо по шари, и ово је једино овакво решење у дизајнирању слова, које има и практичну примену.

– Осим што је вид популаризације ћилима у ери дигиталног друштва, интернета, нових технологија и медија, фонт се може користити и у ликовној обради, на пример књига, часописа, диплома, разних повеља, плаката, билборда, комерцијалних кеса, али и као ликовно решење за амбалажу и омоте.

Такође, може се користити и у примењеној уметности, попут израде накита, лица разне обуће, разних одличја, медаља и у свему ономе што на неки начин представља спој давних времена, традиције и уметности заснованој на дигиталним технологијама – закључује Манчић, који се дизајнирањем бави више година.

Толико помињане мотиве на ћилимима креирале су саме ћилимарке. Током минулих векова, многе шаре пале су у заборав, али је остало више десетина оних које се и данас раде у свом првобитном облику.

Извор: Вечерње новости

ПОДЕЛИТЕ

6 Responses

 1. Miroslav Manić каже:

  Slovo „z“ sene piše tako.

 2. Miroslav Manić каже:

  Slovo „z“ se ne piše tako.

 3. Грађанин Н. из Б. каже:

  пироћанска кутија, бре! каква немачка!

 4. окто каже:

  Где може да се погледа, преузме или купи овај фонт?

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.