Конкурс за споменик Стефану Немањи

Одбор за подизање спомен-обележја Стефану Немањи донео је одлуку да се распише домаћи јавни конкурс за подизање споменика Стефану Немањи, као и спомен-комплекса „Српског средњег века“.

На предлог премијера и председника одбора Александра Вучића, одбор је изразио намеру да локација будућег споменика Стефану Немањи и спомен-комплекса буде на углу улица Кнеза Милоша и Немањине, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Коначна одлука о локацији биће донета на следећој седници, у сарадњи са Владом Републике Србије.

На конститутивној седници Одбора именована је комисија која треба да дефинише конкурсни задатак, као и да припреми читав конкурсни процес како би био расписан у најкраћем могућем року.

Чланови комисије су: министар Никола Селаковић и академици Љубомир Максимовић и Светомир Арсић – Басара.

Донета је и одлука о наградама, тако да ће прва награда на конкурсу износити милион динара, друга 600.000 и трећа 400.000 динара.

Седници су присуствовали чланови одбора: министар правде Никола Селаковић, академик Љубомир Максимовић, декан Правног факултета Сима Аврамовић, архитекта Војислав Милановић, митрополит загребачко-љубљански Порфирије, академик Светомир Арсић – Басара, градски менаџер Горан Весић и председник Комисије за споменике и називе улица и тргова Скупштине града Београда Јасмина Митровић Марић, као и заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић и градски секретар за културу Владан Вукосављевић.

Извор: РТС

Оставите одговор