Мистерије српских средњовековних манастира


У манастиру Суково Свети Христофор је осликан са магарећом главом, а Богородица има крила. У Високим Дечанима на фресци Христовог распећа налазе се два неидентификована летећа објекта. У цркви светог Петра и Павла Исус је ћелав…
Манастир Суково, Христофор. Богородица

Манастир Суково: Свети Христофор са магарећом главом, Богородица са крилима; фото: dnevno.rs

На просторима данашње Србије живи се већ десетинама векова. Због тога многе тајне још чекају да буду откривене и објашњене. Неке од ових мистерија крију и многобројни манастири расути широм наше земље. Ово су само неке од њих…

Крилата Богородица и „псоглави“ светац

Манастир Свете Богородице, у народу је познат и као Суково. Налази се испод брега Царев камен, недалеко од Пирота. Тајне и легенде о његовом настанку сежу још у доба Римљана када је ово, наводно, било свето место. Овај, садашњи манастир крије и две изузетно занимљиве фреске, јединствене у хришћанском свету.

Звучи невероватно, али у Сукову се налази фреска свеца који је приказан са животињском главом! У питању је Свети Христофор, а о томе одакле му, како неки мисле магарећа глава, постоје разне легенде.

Једна од њих каже да је он потицао из племена људождера, такозваних „псоглавих”. У једном ратном походу, римска војска је наишла на ове необичне људе, ухватила једног младића и послала га у Рим. Тамо се младић упознао са хришћанством и при крштењу добио ново име – Христофор. Својим животом и мученичком смрћу заслужио је статус свеца. Чињеница да је једном у свом животу био људождер вероватно је заслужна за то што је у Сукову проказан са животињском главом.

У истом манастиру крије се још једна мистерија – Суково је дом Богородице са крилима!

Правила о томе ко у хришћанској иконографији може да се прикаже са крилима су веома стриктна – то су само арханђели и Свети Јован Крститељ као онај који је најавио долазак Исуса Христа. Због тога је веома чудновато што у овом манастиру постоји фреска на којој крила има и Богородица.

Изнад фреске, међутим, постоји бледи натпис који ову мистерију можда мало расветљава. Пише: „Да нас Богородица својим крилима чува и штити од свих напада злога који покушава да нас поколеба у нашој вери”.

Ово није једини манастир у пиротском крају који крије мистерије.

Ћелави Исус

Црква Светог Петра и Павла, поред села Рсовци, на Старој планини у пећини брда Калик, позната је и као пећинска црква. У њој се налази фреска ћелавог Исуса, јединствена у православном фрескосликарству!

Нема прецизних података како је ова необична фреска настала, али се претпоставља да је то било у време кнеза Лазара и да су је насликали испосници из Синаја који су боравили у пећини. У то доба, испоснице као храмови нису биле подложне црквеним канонима о томе како се представља који светац, па се верује да су Исуса из пећинске цркве насликали сами испосници и да она због тога није била подложна изменама и цензури. Ипак, зашто су гости из Синаја Исуса представили баш ћелавог, мистерија је.

Ванземаљци из Високих Дечана

Високи Дечани на југу Косова су задужбина краља Стефана Дечанског и цара Душана.Градња је завршена 1335. а фреске око 1350. године. Манастир се налази на списку УНЕСКО-ве Светске баштине заједно са још три манастира СПЦ под именом „Средњовековни споменици на Косову и Метохији“.

У образложењу које је УНЕСКО дао 2004. године наводи се да су фреске манастира Високи Дечани једно од највреднијих примера тзв. „ренесансе Палеолога“ у византијском сликарству и драгоцен запис о животу у XIV веку.

Ипак, управо једна од ових фресака деценијама је предмет дебата и спорења између оних који мисле да су је управо она коначни доказ да су ванземаљци већ посетили ове просторе и оних који тврде да је реч „само“ о уметничкој слободи.

Наиме, ту се налази чувена фреска Исусовог распећа са два „неидентикикована објекта“ у левом и десном углу.  Реч је о два необична предмета у облику суза са зрацима у којима се налазе особе. Зраци стварају утисак кретања, па они који верују у НЛО тврде да је реч о ванземаљским летелицама.

Оно што је још мистичније је чињеница да су бића у „летелицама” приказана у веома необичним облицима потпуно атипичним за сликарство XIV века.

НЛО са Исусом – Средњовековно сликарство

 

Извор: Dnevno

ПОДЕЛИТЕ

1 Response

  1. Урбана Герила каже:

    Страница вам је веома добра, свака част на труду! Ипак, било би добро да одржите ниво озбиљности насупрот савременим кретањима таблоидиотизације. Зато није лоше да припазите на овакве написе типа ,,треће око“. У реду, необичне фреске, али свемирски бродови?! Дајте људи, па зар нико од вас не познаје Православље толико да зна да се тако приказују разне стихије, сунце, месец, ветрови и слично. То је више манир сензационалистичких латиничара.

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.