Своја посла од камена

Решило милион људи да премости реку. Узели по камен и чекић, сели уз обалу и дали се у тај заједнички посао. Сваки је камен требало обликовати да се што боље уклопи у мост. Шта је један мост за толико решених људи? Чинило се да ће посао очас бити завршен.

Али људи су људи, па је и посао људски – док су једни забушавали, други су радили за петорицу, некима је лакше било да купе готов камен, него да обликују свој, некима да посредују у тој трговини, некима да украду, а некима и да отму…

На обе обале камен је све више добијао на цени. Створено је друштво камена, засновано на филозофији камена, утврђено у религији камена. И владари и филозофи и свештеници своје су величине заснивали на камену и на послу који никада не би смео да се заврши.

Река је секла цивилизацију камена. Обале су биле паралелни светови. Сви су гледали своја посла. Мало ко је више и помињао мост.

Далибор Дрекић

 

2 Responses

  1. noviinternet каже:

    „Али људи су људи, па је и посао људски “ – jeste to tako za ove ljude i ovaj svet. Da li bi autor price tako postupao? Verujem da ne bi, inace teksta ne bi ni bilo. Hocu da kazem da je moguce premostiti reku ako se shvati znacaj tog posla, a ne gledaju samo svoji interesi. Ova parabola u prici se moze preneti na bilo koju aktivnost grupe ljudi, pocev od dvoje koji treba da izgradjuju svoj zajednicki zivot…

  1. 14. марта 2016.

    […] Извор: Своја посла од камена […]

Оставите одговор