Српске победе у великом рату у француском часопису

ПОДЕЛИТЕ
У француском часопису „Champs de bataille“ објављена је серија чланака о српским победама у првом светском рату (1914-1918). Аутор ових чланака је наш пријатељ и сарадник историчар Стефан Ботеро.

Стефан Ботеро је одушевљен улогом српске војске у првом светском рату и веома поносан на француско-српско савезништво. У првом делу тема су битке из 1914. године.

Чланак о српским победама у првом светском рату, обајвљен је у историјском часопису Champs de bataille (што дословно значи бојиште), бр. 55 (07. јануар 2015): под насловом „La Première Guerre balkanique – Les victoires serbes“.

У четвртом делу његове серије о српским победама у првом светском рату рату говори се о другом аустроугарском освајању и о Колубарској бици. Ови догађају детаљно су описани на 22 стране часописа. У чланку су истакнуте три дигресије означене плавом бојом.

Прва дигресија се односи на 1300 каплара, друга говори о српском санитету 1914. године, а трећа о зверском понашању аустроугарске војске током освајања Србије.

Сва четири чланка Стефан Ботеро је написао на основу српских и француских извора, због тога што је аутор желео да представи и српско и француско виђење ових догађаја.

Цео чланак на француском језику носи назив:

Stéphane Bottero – La deuxième invasion austro-hongroise, Serbie 1914, échec à l’empire.

Champs de bataille бр. 59. март 2015.

Страна 74-95

Приредио: Далибор Дрекић

Сродни чланци:

Виктор Иго – За Србију
Реч у славу Србије – Жан Дитур
Српска се душа не да сецирати – Женина Клапје
Време када је цео свет славио Видовдан

Сатиричне текстове, афоризме, епиграме, поезију, кратке приче и палиндроме можете прочитати и на страници Краткословље.


Поделите

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.