Пронађен рукопис „Плаве гробнице“

Милутин Бојић, један од најзначајнијих песника српске модерне, написао је 1917. године стихове антологијске песме „Плава гробница“, која је постала химна и молитва славне српске епопеје у Првом светском рату. Рукопис те песме, за који се страховало да је изгубљен, изненада је пре два месеца угледао светлост дана у Библиотеци „Милутин Бојић“.
Милутин Бојић - Плава гробница

Милутин Бојић – Плава гробница; фото: Библиотека „Милутин Бојић

Рукопис „Плава гробница“ пронађен је приликом чишћења једног од сефова библиотеке, у којем је био похрањен у необележеној фасцикли.

С обзиром на то да је хартија била у „начетом“ стању, стручњаци Народне библиотеке Србије обавили су рестаурацију и тако заштитили ову јединствену грађу непроцењиве вредности.

…Одступајући са српском војском, Бојић долази на Крф где наставља да ствара… Збирка „Песме бола и поноса“ , објављена је у Солуну крајем јуна 1917. године. У тој збирци је и антологијска песма „Плава гробница“.

Међутим, то издање је највећим делом уништено у великом пожару који је захватио готово пола Солуна. Преостали су само они примерци које је Бојић лично поделио пријатељима.

Бојић није дочекао крај рата пошто је преминуо у Солуну 8. новембра 1917. године…

„Плава гробница“ је други пут објављена у Београду 1920. године у поновљеном издању збирке „Песме бола и поноса“.

Ово издање, као и све преостале књиге Милутина Бојића могу да се пронађу на страницама дигиталне библиотеке „Милутин Бојић“: www.milutinbojic.org.rs/ebiblioteka

Уз рукопис песме „Плава гробница“ дигитализовано је и објављено још неколико Бојићевих рукописа који се чувају у Библиотеци „Милутин Бојић“, а ускоро ће та збирка бити обогаћена и рукописима који се налазе у Народној библиотеци Србије.

Круна овог подухвата биће дигитализација Бојићевих рукописа које чува породица Бојић.

Најважнији део дигиталне библиотеке „Милутин Бојић“ чине дигитализовани рукописи, књиге Милутина Бојића, као и студије о његовом делу. Уз то, у дигиталној библиотеци су и завичајна збирка Палилуле, као и старе књиге.

Андрија Сагић, Библиотека „Милутин Бојић“

Прочитајте више на: РТС, Библиотека Милутин Бојић

ПОДЕЛИТЕ

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.