Ананими – уназад читана лична имена

Посебну врсту именовања помоћу дволичног палиндрома представља начин потписивања ананимом. Ананим (грч. Ανα – „поново“ и όνομα – „име“) је реч која означава врсту псеудонима, односно уназад читано име, презиме, надимак или какав појам изабран за лично име. Уколико се ананим састоји од простог читања речи у назад, без словних промена и разних врста комбинација, он спада у групу дволичних палиндрома.

Борислав Пекић

Ананимом или дволичним палиндромом послужио се у „Лучи микрокозми“ П. П. Његош када је Наполеона, Цезара и (Алекса)ндра Великог назвао именима „Ноелопан“, „Разец“ и „Аскела“. И Борислав Пекић (1930-1992) се у роману „Златно руно“ вешто послужио ананимом „Ноемис“ како би приказао мистично преображење Симеона.

Има Сумак

Има Сумак („Yma Sumac“ ананим од Amy Camus, 1922-2008) је светски познати перуански сопран, извођачица егзотичне музике. Током своје турнеје у САД наводила је да је рођена у Бруклину под именом Ејми Кемус.

Ерих Марија Ремарк

„C. W. Ceram“ (ананим од  K. W. Marek, 1915-1972), немачки новинар Курт Вилхелм Марек, познат по својим публикацијама из области археологије. Аутор је чувене књиге „Богови, гробови и учењаци“, преведене на преко тридесет језика. Керам је изабрао ананим како би се дистанцирао од својих ранијих пропагандних радова за потребе Трећег рајха.

Немачки књижевник Ерих Марија Ремарк (Erich Maria Remarque, 1898-1970) у појединим биографијама представљао се ананимом свог презимена као „Крамер“. Ананим је настао као продукт нацистичке пропаганде према којој је Ремарк означен француским Јеврејином који је помоћу ананима сакрио своје порекло. Кампању против Ремарка нацисти су започели 1931. године забраном и спаљивањем његових књига, приморавши га да пребегне прво у Швајцарску, а затим 1939. у САД.

Иван Андрејевич Крилов

Најбољи руски баснописац и комедиограф Иван Андрејевич Крилов (1769-1844) користио је ананим „Нави Волырк“.

Амерички писац књига за децу и стрип цртач Теодор Сиус Гејзел (Theodor Seuss Geisel, 1904-1991) писао је под псеудонимом „Theo LeSieg“.

Шаховски стручњак и писац Хајнрих Френкел (Heinrich Fraenkel, 1897-1986) потписивао се као „Assiac“ што је палиндром имена шаховске богиње „Caisse“.

Француски маршал из првог светског рата Жозеф Жак Сезар Жофр (Joseph Jacques Césaire Joffre, 1852-1931) потписивао се као „Selim“, што је обрнуто од „Miles“, односно „војник“).

Украјинска певачица и представница Украјине на песми евровизије 2008. у Београду Каролина Мирославивна Кујек (Кароліна Мирославівна Куєк, 1978) за уметничко име изабрала је ананим свог имена „Ани Лорак“.

Дракула – Алукард

„Alucard“ (према „Dracula“) је назив више ликова у хорор филмовима, серијама, романима, видео игрицама, као и назив неколико музичких остварења која за тему имају вампире.

Ананим не мора нужно да буде везан само за имена људи и фиктивних јунака уметниичких дела, него он користи и приликом именовања песам, музичких група, компанија и производа, небеских тела…

Опра Винфри

Тако је Америчка ТВ-водитељка, глумица и филмска продуценткиња Опра Винфри (Orpah Gail Winfrey, 1954) своју компанију назвала „Harpo Productions“, а назив немачкие дед-фолк метал групе Суидакра (Suidakra) начињен је обрнутим читањем имена њеног певача и гитаристе Аркадиуса Антоника (Arkadius Antonik). Име астероида 20461 Диоретса (откривен 1999. године), из групе дамоклејских астероида, такође је ананим речи „астероид“. Исто тако је и Xvid назив видео кодека отвореног кода специјализованог за рад са Divx форматом итд.

Далибор Дрекић

You may also like...

Оставите одговор