Свет палиндрома и свет симетрије

ПОДЕЛИТЕ
Палиндроми [од грч. παλινδρομος: који се враћа, повратан] су речи, изрази, реченице, бројеви или други низови знакова и симбола који имају одређено значење било да се читају унапред, било уназад (нпр. „поп“, „сив вис“; „1001“, „123“, „1+1“; хемијска ознака „C-C“; логички закон „А=А“…), односно одоздо и одозго (нпр. „69“, „оно“, „сос“)
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lectura_ligera.jpg

Свет палиндрома; фото: Википедија/Epochistik80

За лексеме кажемо да су палиндроми ако се, најмање у једном од својих облика, јављају као речи са таквом особином. Именица „уље“ нпр. има то својство у дативу и локативу једнине („уљу“), али и у инструменталу једнине („уљем“ – „мељу“), где чини „палиндромни пар“ с глаголом „млети“. Са друге стране, везници „а“, „и“, „или“, предлог „око“ итд. будући да су непроменљиве лексеме, увек поседују ово својство.

Реч „палиндром“ први је употребио енглески писац Бен Џонсон (Ben Jonson, 1573-1637) око 1600. године, а судећи према речнику „Мирјам-Вебстер“, она је унета у енглески језик око 1629. године. Актуелна грчка фраза за означавање овог феномена („Καρκινική επιγραφή“ или „καρκινιήοι“) алудира на кретање ракова унатрашке.

Једносмерни и двосмерни палиндроми

С обзиром на форму у којој се јављају палиндроми се сврставају у две засебне групе, групу „једносмерних“ („једноличних“, „правих“) и групу „двосмерних“ („дволичних“, „анаграмних“) палиндрома.

Прву групу чине низови знакова који се јављају у истој форми, исто гласе и имају иста значења приликом двосмерног читања („потоп“, „монотоном“, „1991“, „609“ и сл.).

У групу „двосмерних“ палиндрома спадају низови знакова који се испољавају у двојакој форми, различито гласе и имају друкчија значења („дан“ – „над“, „амалгам“ – „маглама“, „609 – 906“ „606 – 909“, итд).

Симетрија као природна појава

У најширем смислу, палиндромом се назива сваки појавни облик који својом симетријом омогућује двосмерни или вишесмерни доживљај (читањем, гледањем, слушањем…).

Симетрија коју палиндром уводи у одређени текст, звук, слику, предмет или појаву наглашава њихов естетски доживљај, а уједно представља и подражавање природе, где је симетрија једна од најраширенијих форми (пчелиње саће, грађа кристала, пахуља снега, ДНК низови, кретање небеских тела итд.). Штавише, симетрија палиндрома је потпуна и превазилази било коју сличну појаву у природи.

Реч ПОТОП као визуелни симбол

Унутар обе групе издвајају се две подгрупе подељене према присуству, односно одсуству симетрије. Комбиновањем палиндромних речи долази се до симетричних израза у форми „једносмерног“ („уђем у међу“ и сл) и „двосмерног“ палиндрома („ако мораш – шаром ока“ и сл.).

Комбиновањем речи, без обзира да ли су палиндромне, долази се такође до двојаких, али асиметричних резултата: „једносмерни палиндром“ („Уметањем мења тему“ и сл) и „двосмерни палиндром“ („Ни мамин, а ни татин.“ – „Ни татин, а ни мамин.“ и сл.).

https://pixabay.com/illustrations/ai-generated-tree-house-hut-book-8370018/

Свет палиндрома; фото: Pixabay/K-E-Coverdesign

Звучни и слоговни палиндром и палинграм

Палиндромима се називају и речи, изрази и реченице који донекле одступају од традиционалног значења дефиниције ове форме. Пре свих, то су звучни или слоговни палиндроми чија се форма остварује путем обратног слушања слогова неког израза („нема мане“, „сам нисам“ и сл.). У појединим дравидским, индоаријским, далекоисточним и вештачким језицима палиндром се остварује једино у звучном, односно слоговном виду.

Други вид одступања од традиционалне дефиниције палиндрома је тзв. палиндром речи или палинграм, код кога се уместо слова, унатраг читају читаве речи, изрази или реченице („Он ли је, је ли он?“, „никад за никад“ и сл.)

Поред тога што је популаран вид изражавања, палинграм у појединим језицима представља једини начин на који се може остварити палиндромна форма, јер се речи у тим језицима не обележавају словима или слоговима него знаковима: нпр. кинески израз „我愛 媽 媽,媽 媽 愛 我“ („Ја волим мајку, мајка воли мене.“) јесте палиндромни односно палинграмни израз.

Далибор Дрекић

Емисија „Exploziv“, Прва српска телевизија, 08. септембар 2011.
Сродни чланци:

Древни словенски квадрат – шест миленијума историје
Магични квадрат у српској књижевности од средњег века до данас – Крајегранесије
Нумерички код матрице свемира и ДНК спирале пре 6000 година исписан на корњачином оклопу
Улога магичних квадрата бројева у различитим цивилизацијама
Старогрчки магични квадрати
Стари санскртски еп Киратарјунија о борби човека и бога
Књига свете магије египатског мага Аврамелина
Арапски палиндроми и магични квадрати од средњег века до данас
Култ Црне Мадоне и витезови Темплари
Магични квадрат из 8. века као инспирација Салвадору Далију
Словни квадрати од древних Инка до Дена Брауна
Скривене поруке у романима Дена Брауна
Арапски бројеви и магични квадрати бројева

Текстове са темом палиндрома, као и прозна и поетска остварења у овој форми можете читати и на страницама Краткословље и Palindromary.


Поделите

2 Responses

  1. МГ каже:

    Драго ми је да постоји овај блог на тему палиндрома. Волим да се играм речима и мој први палиндром био је: КАКО СИВА РАГА, А ГАРАВИ СОКАК

  2. Dalibor каже:

    И мени је драго када год се јави неко коме су палиндроми интересантни. А посебно неко ко воли да се игра речима :) Ако си заинтересован/а, можеш да нађеш истоимену страницу на фејсбуку, односно групу под именом „палиндром“. Тамо такође покушавам да окупим све који желе да се упознају са палиндромима, да размењују своја сазнања о палиндромима или речи и изразе настале у овој форми. Добродошао/ла
    Израз је интересанатан. Питам се шта би Бане Крстић рекао да га чује :)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.